Mořský vlk v solné krustě
Recept na mořského vlka v solné krustě patří k velmi oblíbeným. Jídlo je zdravé, chutné a na přípravu nenáročné. A jak si tuto specialitu připravíte? Pomůže vám následující recept.
Budete potřebovat:
1 mořský vlk
1 kg soli
3 bílky
1 citrón
čerstvé bylinky nebo sušené koření - tymián či libeček
pepř
sůl
Postup:
Optimální je pořídit rybu již vykuchanou, jinak musíte odstranit vnitřnosti. Odříznete ploutve a kůži. Šupiny naopak není nutné dávat pryč.
Rybu vyložíte bylinkami, použít můžete například tymián, vhodný je také libeček. Použít můžete rovněž sušené bylinky, komerční směsi koření poslouží rovněž, k rybě se zvláště hodí provensálské byliny. Do břišní dutiny vložíte ještě citron a ochutíte pepřem.
Dále si z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. K němu přidejte sůl. Polovinu směsi naklademe do vybrané nádoby. Použít můžete zapékací mísu nebo plech. Na toto solné lůžko položíte připravenou rybu a druhou polovinou solné směsi zakryjete.
Parní troubu si předehřejte na 200 °C a nastavte na pečení v páře. Vložte do trouby a rybu při teplotě 200 °C dále pečte 20 až 30 minut. Vykostěnou rybu můžete podávat například s grilovanou zeleninou.
Jak funguje parní pečení
Koncept vaření v páře budou mnozí z kuchyně znát už z jiného užitečného pomocníka v podobě tlakového hrnce. V parní troubě však žádný tlak vyvinut není, díky tomu není porušena struktura potravin. Pára dosahuje maximální teploty 100 °C a lze ji velmi dobře regulovat. Po celém prostoru trouby je distribuována rovnoměrně.
Co můžete připravovat v parní troubě?
Pečení v páře je vhodné pro přípravu masa, kterému pomůže zachovat šťavnatost. S úspěchem je možné v páře rovněž připravit pečivo, které bude krásně křupavé. V parní troubě se připraví i zelenina. Současně se v parní troubě prakticky nemůže pokrm připálit.
Jednotlivé suroviny si zachovávají přirozenou chuť i vůni. Nemusejí se tudíž nijak složitě dochucovat. Vhodný tento způsob přípravy pokrmů může být pro ty, kteří se vyhýbají nadměrnému solení. Pečení v páře je proto skutečně zdravé. A to i proto, že se nepřidává ani žádný tuk.
Jak náročné je pečení v parní troubě?
Vaření v troubě není složité, zvládne ho i začátečník. A těm, kteří neradi tráví u plotny příliš mnoho času, zase přijde vhod, že suroviny je možné do trouby naskládat dokonce i najednou. Prakticky bez práce si tak můžete připravit třeba maso i přílohu, a to najednou.
Parní trouba vás nezklame ani z pohledu údržby. Ta rovněž nevyžaduje nadměrné množství času. Spotřebič disponuje vlastním programem, který slouží k čištění. Trouba je samozřejmě vybavena i standardními funkcemi, jako je horký vzduch nebo gril. Ty je možné i vzájemně kombinovat.
Pokud vás tato moderní technologie pro zdravé vaření uchvátila, neváhejte si ji sami vyzkoušet. V e-shopu dobreelektro.cz najdete široký výběr spotřebičů nejen pro parní pečení.