Akční kampaně našeho e-shopu DobreElektro.cz
212 243 722
Po - Pá 9:00 - 17:00
Zpět na všechny články

Jak se peče v páře + tip na recept na Mořského vlka v solné krustě

Pečení v páře je moderní způsob přípravy pokrmů. Vytvořit se tímto způsobem dají recepty jak slané, tak i sladké. A jak to vlastně celé funguje?

Mořský vlk v solné krustě

Recept na mořského vlka v solné krustě patří k velmi oblíbeným. Jídlo je zdravé, chutné a na přípravu nenáročné. A jak si tuto specialitu připravíte? Pomůže vám následující recept.

Budete potřebovat:

1 mořský vlk

1 kg soli

3 bílky

1 citrón

čerstvé bylinky nebo sušené koření - tymián či libeček

pepř

sůl

Postup:

Optimální je pořídit rybu již vykuchanou, jinak musíte odstranit vnitřnosti. Odříznete ploutve a kůži. Šupiny naopak není nutné dávat pryč.

Rybu vyložíte bylinkami, použít můžete například tymián, vhodný je také libeček. Použít můžete rovněž sušené bylinky, komerční směsi koření poslouží rovněž, k rybě se zvláště hodí provensálské byliny. Do břišní dutiny vložíte ještě citron a ochutíte pepřem.

Dále si z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. K němu přidejte sůl. Polovinu směsi naklademe do vybrané nádoby. Použít můžete zapékací mísu nebo plech. Na toto solné lůžko položíte připravenou rybu a druhou polovinou solné směsi zakryjete.

Parní troubu si předehřejte na 200 °C a nastavte na pečení v páře. Vložte do trouby a rybu při teplotě 200 °C dále pečte 20 až 30 minut. Vykostěnou rybu můžete podávat například s grilovanou zeleninou.

Vynikající recept na mořského vlka v solné krustě

Jak funguje parní pečení

Koncept vaření v páře budou mnozí z kuchyně znát už z jiného užitečného pomocníka v podobě tlakového hrnce. V parní troubě však žádný tlak vyvinut není, díky tomu není porušena struktura potravin. Pára dosahuje maximální teploty 100 °C a lze ji velmi dobře regulovat. Po celém prostoru trouby je distribuována rovnoměrně.

Co můžete připravovat v parní troubě?

Pečení v páře je vhodné pro přípravu masa, kterému pomůže zachovat šťavnatost. S úspěchem je možné v páře rovněž připravit pečivo, které bude krásně křupavé. V parní troubě se připraví i zelenina. Současně se v parní troubě prakticky nemůže pokrm připálit.

Jednotlivé suroviny si zachovávají přirozenou chuť i vůni. Nemusejí se tudíž nijak složitě dochucovat. Vhodný tento způsob přípravy pokrmů může být pro ty, kteří se vyhýbají nadměrnému solení. Pečení v páře je proto skutečně zdravé. A to i proto, že se nepřidává ani žádný tuk.

Jak náročné je pečení v parní troubě?

Vaření v troubě není složité, zvládne ho i začátečník. A těm, kteří neradi tráví u plotny příliš mnoho času, zase přijde vhod, že suroviny je možné do trouby naskládat dokonce i najednou. Prakticky bez práce si tak můžete připravit třeba maso i přílohu, a to najednou.

Parní trouba vás nezklame ani z pohledu údržby. Ta rovněž nevyžaduje nadměrné množství času. Spotřebič disponuje vlastním programem, který slouží k čištění. Trouba je samozřejmě vybavena i standardními funkcemi, jako je horký vzduch nebo gril. Ty je možné i vzájemně kombinovat.

Pokud vás tato moderní technologie pro zdravé vaření uchvátila, neváhejte si ji sami vyzkoušet. V e-shopu dobreelektro.cz najdete široký výběr spotřebičů nejen pro parní pečení.


Mrkněte na další články