Akční kampaně našeho e-shopu DobreElektro.cz
212 243 722
Po - Pá 9:00 - 17:00
Zpět na všechny články

Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a v lednici

Správné skladování je klíčem k udržení čerstvosti veškerých potravin v lednici či mrazáku. Jaké zásady se vyplatí dodržovat?

Klíčová je správná vlhkost

Potraviny správným skladováním v lednici nejen uchováte déle čerstvé, ale předejdete i jejich znehodnocení. To v krajním případě vede k tomu, že se vám zkazí a vy je budete muset vyhodit. Navíc takové suroviny rozhodně není na místě pokoušet se dále zpracovat a konzumovat, jelikož by to mohlo být nebezpečné.

Zejména syrové maso je náchylné na mikrobiální kontaminaci. Proto byste jej ostatně nikdy neměli skladovat v blízkosti ovoce, zeleniny či hotových pokrmů. Zkrátka těch pokrmů, u nichž předpokládáme konzumaci bez další tepelné úpravy.

Všechny potraviny taktéž při uskladnění potřebují vhodnou vlhkost, která dokáže zabránit jejich vysychání. Ta by pro mléčné výrobky měla činit 70 až 80 %. Pro maso a ryby je vhodná vlhkost v rozmezí 85 až 90 %. Nejvíce potřebuje zelenina a ovoce. Vlhkost by se měla pohybovat mezi 90 a 95 %.

Jaké teploty potřebují potraviny

Důležité je i správné uskladnění. Právě ovoce a zelenina patří do dolních boxů. Zde panují teploty okolo 8 až 10 °C, pokud nemáte samostatnou přihrádku na zeleninu, kde bývají teploty kolem 0 °C. 

Specializovanou přihrádkou disponuje třeba lednice BEKO. Do nejchladnější části chladničky, což je nejčastěji skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu, patří maso včetně ryb a uzeniny. V dolní části by měly své místo najít i konzervy nebo kompoty.

Sýry, jogurty či pomazánky byste měli vložit do přihrádek ve výši očí. To znamená za teplot kolem 5 až 8 °C. Mléko snese i nižší teplotu, NZPI uvádí konkrétně 4 °C, proto může být i uprostřed. Do dveří pak patří máslo, džemy, hořčice, kečup a také různé druhy nápojů.

Některým potravinám, jako jsou banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas naopak pobyt v chladničce nevyhovuje vůbec. Stejně tak sem nepatří rajčata. A oblíbeným urputným mýtem je i nutnost skladování kávy v ledničce.

Dokonce ani kvalitní chladnička BEKO CSA270K30XPN nebo její konkurent chladnička BEKO RDSA 180 K30WN tak nemusí s podmínkami správného uskladnění být pro vaše potraviny vhodná.

Jak skladovat potraviny v mrazáku

Některé druhy potravin můžete navíc umístit i do mrazáku a prodloužit tak zmražením jejich trvanlivost, a to oproti chlazení v lednici dokonce výrazně.

Kombinované lednice BEKO vám umožní využití chladničky i mrazáku a nemusíte si tak pořizovat dva různé spotřebiče. K nejoblíbenějším typů patří kombinovaná chladnička BEKO RCSA 270 K30WN nebo kombinovaná chladnička BEKO RCSA 300 K30WN.

Zmrazit přitom můžete opravdu širokou škálu surovin, jako je ovoce a zelenina, maso včetně ryb nebo klobás a vařená jídla, ale i dezerty či zmrzliny. Uskladnit tímto způsobem lze i houby, které ale nepatří do mrazničky čerstvé. Měly by projít tepelnou úpravou, to znamená převařením.

I mraznička by měla mít nastavenou správnou teplotu. Ta by neměla překročit –18 °C, což vám jsou schopny nabídnout nejen samostatné spotřebiče, jako je šuplíková mraznička BEKO RFSA240M31WN, ale i některé mrazicí oddíly zabudované přímo v chladničce. 

Pozor, některé z nich jsou schopny vyvinout pouze nižší teplotu a pak nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování potravin. Označují se počtem hvězd, jedna hvězdička znamená nejnižší teplotu -6 °C, dvě hvězdičky pak až -12 °C.

Nejste si jisti, jak vaše potřeby na skladování potravin propojit s výběrem vhodného spotřebiče? Obraťte se na naše specialisty z www.dobreelektro.cz.

Mrkněte na další články