Akční kampaně našeho e-shopu DobreElektro.cz
212 243 722
Po - Pá 9:00 - 17:00
Zpět na všechny články

Poradna: Jaká by měla být správná teplota v lednici a v mrazáku?

Lednici a mrazák dnes najdeme v každé domácnosti. A ačkoliv je běžně používáme, ne vždy tak činíme úplně správně. Víte, jaká by měla být správná teplota v lednici a v mrazáku? A jak ji správně nastavit? Pokud ne, tak si nezoufejte. V tomto článku vám to poradíme.

Jak nastavit teplotu v lednici a v mrazáku

V mrazáku byste měli mít optimálně –18° C, podle některých zdrojů dokonce –20 až –22 °C. S dodržením této správné teploty vám pak uskladněné maso vydrží poživatelné klidně i rok

Ovšem pozor, nikdy nenastavujte teplotu „pro jistotu“ níž! Příliš nízká teplota totiž může způsobit vysušení potravin.

Co se týče chladničky, jako optimální teplota se udává 5 °C, někdy se též uvádí 4 °C, případně rozpětí od 0 do 5 °C.

Co hrozí při nastavení špatné teploty v lednici

Teplotu v lednici byste neměli překročit. Nevyplatí se vám však ani nastavovat ji zbytečně nízko. Vysoká teplota vaše potraviny ohrožuje přemnožením nebezpečných mikroorganismů. Nikdy by proto neměla přesáhnout 8 °C.

Při příliš nízké teplotě zase hrozí potravinám přemražení. Navíc bude díky tomu lednička nadměrně hlučná kvůli příliš častému zapínání kompresoru. A projeví se to i na její spotřebě.

Jak správně nastavit teplotu v lednici?

Většina lidí přitom teplotu nastavuje spíše intuitivně. Řídí se při tom subjektivním pocitem, zda jsou potraviny hned k jídlu a nezdají se jim příliš studené. Mnohdy si svůj spotřebič nastavují na minimum. Nechtějí totiž, aby měla jejich lednička příliš vysokou spotřebu.

To je ovšem špatně. Upozorňují na to i samotní výrobci potravin. Zpravidla si lidé teplotu v lednici nastavují moc vysokou. Což způsobí, že se vám může maso nebo i mléčné výrobky rychleji kazit.

Jak se liší teplota v lednici podle jednotlivých zón

Dále je nutné vědět, kam kterou potravinu v lednici uložit. Všude v ledničce totiž není teplota shodná. Na vrchních poličkách je vždy o něco tepleji než ve spodní části vaší ledničky.

Do horní části proto patří hotové pokrmy, které jsou určeny k rychlé spotřebě. Tedy například polévky, ale také zákusky či chlebíčky. Střední část je určena pro masné a mléčné produkty. Do spodní části potom ukládejte čerstvé maso a ryby. Do zásuvek patří ovoce a zelenina.

Jak udržet správnou teplotu v lednici

K tomu, abyste správnou teplotu v lednici nejen nastavili, ale i udrželi, stačí dodržovat několik základních zásad: 

  1. V první řadě byste měli dbát na její umístění. Nestavte ledničku ke zdi, k topení nebo k oknu, které je vystaveno intenzivnímu slunečnímu světlu.
  2. Příliš často ledničku nevětrejte. Typickým zlozvykem v mnoha rodinách je neustálé otevírání ledničky ve snaze zjistit, co je v ní dobrého. Snažte se tento nešvar omezit. 
  3. Stejně tak byste ji neměli přeplňovat. Zaplnit je vhodné ledničku jen do cca 70 %
  4. Stejně tak je nevhodné dávat do ní potraviny, které jsou horké.

Hledáte novou ledničku nebo mrazák? Vyzkoušejte e-shop www.dobreelektro.cz. U nás najdete nejrůznější typy, značky i velikosti ledniček od oblíbených výrobců, jakými jsou BEKO, AEG, Candy, Gorenje či Electrolux. Vybrat si u nás můžete jak kombinované lednice, tak i vestavné lednice či americké lednice.


Mrkněte na další články