Akční kampaně našeho e-shopu DobreElektro.cz
212 243 722
Po - Pá 9:00 - 17:00
Zpět na všechny články

Vaříme, pečeme, sušíme a zavařujeme v troubě

Když se řekne „trouba”, a teď nemyslíme hloupého člověka, většině lidem se vybaví nejrůznější pečené pochoutky - od dortů a dezertů až po masové pečínky. To už ale zdaleka není vše, co si v troubě můžete připravit. Když pomineme, že si do trouby můžete odkládat nějaké své věci, jako slavná seriálová postava, pak můžete v troubě vařit, sušit nebo dokonce i zavařovat. Jak na to?

Trouba jako multifunkční pomocník

Ano, čtete naprosto správně. Vestavná trouba už dnes dokáže nahradit několik spotřebičů najednou.

Horkovzdušná trouba místo sušičky na ovoce

Začneme sušičkou na ovoce. 

Stačí si očistit, nakrájet na tenké plátky a rozložit na plech s pečícím papírem nebo na speciální sítě vaše oblíbené druhy ovoce a vložit do trouby na 30 °C. Ano, už i takto nízké teploty dnes moderní trouby umí. 

Po zhruba dvou hodinách, jakmile se ovoce trochu scvrkne, můžete teplotu zvýšit na 70 °C. Při sušení nechejte dvířka trouby pootevřená, aby mohla pára z ovoce volně unikat. Takto budete sušit zhruba 3 - 4 hodiny - záleží na druhu plodin a také velikosti kousků, které sušíte.

NÁŠ TIP: Skvěle se k sušení ovoce hodí horkovzdušná trouba Beko BBIM17400BDS. Nabízí Booster - nažhavená během chvilky, inovativní způsob pečení pro perfektní výsledek a program 3D pečení pro pečení ze tří stran.

Elektrická trouba místo zavařovacího hrnce

Jaké další spotřebiče dokáže moderní trouba nahradit? Například elektrický hrnec na zavařování. Zavařit si totiž oblíbené okurky, zeleninu, nebo i marmelády, opět můžete i v troubě. 

Nejprve začněte sterilizací sklenic a víček. Sklenice pečlivě vymyjte, vypláchněte v horké vodě a před naplněním si připravte hluboký plech, do kterého napusťte 2 až 3 cm horké vody. Naskládejte do něj zavařovací sklenice i víčka a nechejte je sterilizovat 10 až 15 minut při teplotě 100 °C. 

Pak už je postup jednoduchý - naplňte sklenice oblíbenou zeleninou nebo ovocem a mohou putovat opět do trouby. Ten hluboký plech, ve kterém jste si sklenice sterilizovali, ještě neodkládejte, právě v něm totiž budete zavařovat. Opět do něj nalijte 2 cm horké vody a vyskládejte na ně naplněné sklenice. Voda by ale, pozor, neměla být vroucí, protože by neprohřátým sklenicím hrozilo prasknutí. Teplotu trouby nastavte na 170 °C a ovoce takto zavařujte 45 až 50 minut, okurkám dejte ještě o deset minut déle.

NÁŠ TIP: Výbornou volbou pro zavařování je trouba Beko BBIR17300BCS. Tato elektrická trouba si vás získá díky SoftClose® dvířkám, na které si můžete dokonce položit pekáč nebo hrnec s jídlem až do 22 kg. Dále vás okouzlí díky 12 chytrým programům pečení. A v neposlední řadě na ní nedáte dopustit pro její funkci AeroPerfect, kdy je v troubě zabudovaný inovovaný systém proudění vzduchu.

Vestavná trouba místo varné desky

A v neposlední řadě vám může vestavná trouba zcela nahradit varnou desku. Jak to? Protože i v troubě můžete vařit. Skvělé jsou například táhlé masové vývary

Do hlubokého celokovového hrnce vložte dostatek vody, maso na vývar, vhodnou zeleninu a samozřejmě koření spolu se solí a pepřem a vložte do trouby. Takto nechejte pomaličku vývar táhnout, v troubě na 120 °C, klidně i přes noc. Druhý den budete mít naprosto luxusní masový vývar jak od šéfkuchaře.

NÁŠ TIP: Skvělou volbou pro všechny kuchaře je trouba Candy FCT625WXL. Nabízí vám speciální funkce jako jsou pizza a multifunkce, díky kterým bude vaše vaření ještě rychlejší a jednodušší. A určitě si u ní zamilujete i systém Aquactiva. Ten vám výrazně usnadní čištění trouby. Stačí nalít 300 ml destilované vody na dno trouby a zahřívat po dobu 30 minut na 90 °C. Po vychladnutí můžete zbytky snadno setřít vlhkým hadříkem.

Trouba není jen na pečení

Jak tedy můžete na uvedených příkladech vidět, dnešní moderní trouby už dávno nejsou pouze na pečení. Ač k tomu slouží především, je to hlavně o vaší kreativitě a představivosti, co všechno si v troubě připravíte.

Nenechte se v kuchyni omezovat

Proto, pokud doma máte starou a už pomaličku dosluhující troubu, na nic nečekejte a vyměňte ji za nový model. Nejen, že vás vaření, pečení, zavařování nebo sušení bude najednou mnohem více bavit, ale i členové vaší domácnosti dozajista ocení ty dobroty, které jim připravíte.

A pokud byste si při výběru nové trouby nevěděli rady, přece jen jich existuje nespočet modelů, typů i značek, obraťte se na nás. Domácím spotřebičům se věnujeme už od roku 2011 a za tu dobu jsme prozkoušeli a otestovali nespočet nejrůznějších spotřebičů, včetně trub. Proto vám rádi při výběru poradíme. Stačí nám napsat na e-mail info@dobreelektro.cz, anebo rovnou zavolat na telefonní číslo 212 243 722.

NÁŠ TIP: Zlatou střední cestou je trouba Beko BBIE123001XD. Ideální jak pro začínající kuchaře, tak i pro zkušené profíky. Do menší i větších domácností, na vaření, pečení, sušení i zavařování. Zkrátka ideální volba, pokud se v široké nabídce nedokážete rozhodnout.

Mrkněte na další články