Jak správně skladovat víno
Pro skladování vína je optimální tmavé místo s konstantní teplotou. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 10 - 12 °C. Přípustné je však lehké vychýlení teplot.
Zásadní je pro uchování vína v ideálních podmínkách kromě teploty i optimální vlhkost. Ta by měla činit 65 %, maximálně až 80 %. Na tyto parametry je skutečně nutné pečlivě dbát.
Nižší vlhkost totiž způsobuje odpařování vína. Vyšší vlhkost zase může vyvolat vznik plísní. Vlhkost by tak neměla být kolísavá.
Jak dlouho můžete skladovat víno
Je nutné si uvědomit, že většinu vín není ani v ideálních podmínkách vhodné skladovat dlouhodobě. Nejsou totiž určena k archivaci. Bílá vína byste měli optimálně vypít do 2 až 3 let, červená si můžete ponechat déle, až 5 let.
Některá vína je však potřeba zkonzumovat ihned. Uchovat je můžete nejvýše pár týdnů. Varujícím znamením je zejména nepříliš dobře utěsněná lahev.
Vertikální nebo horizontální poloha pro uchování vína?
A pozor, pokud jste zvyklí víno ukládat do vertikální polohy, měli byste tento zvyk velmi záhy přehodnotit. Pokládejte lahev vždy tak, aby měla ponořený korek.
Díky tomu totiž nevysychá a k vínu se nedostane kyslík. Ten by mohl způsobit jeho oxidaci, a v konečném důsledku znehodnocení.
Jaké parametry by měla nabídnout domácí vinotéka
Optimální podmínky pro skladování vína samozřejmě zajistí vinný sklípek. Stěžejní je především chlad a vlhkost. Pakliže ale tuto možnost, podobně jako většina lidí, nemáte, existuje varianta v podobě domácí vinotéky.
Jak už bylo řečeno, víno poškozuje kolísání teplot, nevhodná teplota, nedostatečná vlhkost, ale škodí mu i vibrace a UV záření. To je také důvodem, proč není vhodné skladovat víno v běžné chladničce. Navíc riskujete přenos pachů z korku až do lahve k samotnému nápoji.
Vinotéka se vám tak rozhodně vyplatí, zejména pokud plánujete uchovávat větší počet lahví. Jejich běžná kapacita se totiž pohybuje od několika jednotlivých vín až po stovky lahví. Rozumí se tím standardní lahev o objemu 0,75 litru.
Vinotéka Haier WS30GA vám nabídne například kapacitu až 30 lahví.
Klíčový parametr při výběru vinotéky
Kapacita je ostatně důležitým parametrem při výběru konkrétního zařízení. A to nejen co do počtu lahví, ale i co do počtu polic. Těch bývá typicky 3 až 13.
Zajímat by vás dále měly i provozní náklady vinotéky. Ty se odvíjejí nejen od energetické třídy spotřebiče (od A do G), ale i od mechanismu chlazení, který konkrétní vinotéka využívá. Opatřena může být kompresorem nebo termoelektrickým článkem.
Vybírejte i podle hlučnosti vinotéky
Vzhledem k tomu, že vaše vinotéka bude v provozu nepřetržitě, musíte brát v potaz také to, že její provoz není zcela tichý. Žádoucí je tak vybrat si přístroj s nižší hlučností. A to hlavně v případě pakliže plánujete postavit tento spotřebič například do kuchyně nebo do obývacího pokoje.
Snesitelná hladina hluku u vinotéky činí cca 37 dB do 44 dB. Vinotéka Haier WS59GAE kupříkladu disponuje i speciálním antivibračním systémem pro snížení nejen hlučnosti, ale i vibrací.
Při výběru vinotéky vám rádi pomůžeme
Stále hledáte vhodnou vinotéku? Značka Haier nabízí řadu modelů, které vyhoví každému zákazníkovi. Ten správný přístroj pro vaše potřeby najdete na www.dobrelektro.cz. Jsme specialisty na elektroniku a ochotně vám při výběru pomůžeme.